Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Klubben, Historien & Sporten.


VSK Kringlan grundades 1968.I början belägen vid Södra Bränningeviken 68-70 sedan Farstanäs badplats 71-77. Lilla Turingen, Vattenskidklubben Kringlans åkplats sedan 1978, är liten. Men storleken där det precis går att vända efter slalombanan har gjort sjön till en uppskattad tävlingsplats genom åren. Vattenskidtävlingarnas största fiende är nämligen blåsten. Vindar som drar upp vågor. Med de farter som åkarna kommer upp i är vågorna i många fall rent livsfarliga. Men i Lilla Turingen har man hittat en så pass vindskyddad sjö som det går. Här har också tävlingarna avlöst varandra genom åren. Det började 1982. Utan att ens ha arrangerat SM för seniorer tog man över junior EM. Tävlingarna gick alldeles utmärkt och resultatet blev bra. Året därpå arrangerade Kringlan sitt första lag-SM och ytterligare ett år senare, arrangerades SM här.1985 arrangerade Kringlan EM för seniorer. Men den gången var det inte Lilla Turingen som tog emot gästerna. Klubben satsade på att köra tävlingarna närmare Södertälje för att publiken lättare skulle kunna komma till platsen. Något man fick anledning att fundera över i efterhand. Det blev nämligen några blåsiga dagar, och bland annat slalomtävlingen fick skjutas upp flera timmar eftersom den oskyddade stora sjön Måsnaren blev mycket vågig. Lilla Turingen har fått ärva banorna efter EM. I och med det stora mästerskapet fick Kringlan banor som blev inmätta av internationella domare och godkändes av desamma. En slalombana mitt i sjön, en trickbana utmed stranden och en hoppbana däremellan ligger permanent i sjön.Lilla Turingen är förbunden med Stora Turingen. I den övre änden av slalom- och hoppbanorna kan man se genom sundet till den större sjön. I Stora Turingen råder det förbud mot motorbåtstrafik och det finns inte heller någon annan båttrafik som stör vattenskidåkningen.

Vattenskidklubben Kringlan drivs idag helt ideellt av barn och vuxna som tillsammans funnit charmen i en vacker dag på sjön - tillsammans!

 

 

Grenarna

 

SLALOM: I slalom gäller det att passera en bana där sex bojar ska rundas. När en åkare klarat banan åt ena hållet, ökar man svårighetsgraden och fortsätter - tills åkaren så småningom ramlar eller "kör ur" banan... Ju högre fart, och ju kortare lina åkaren har vid det tillfället - desto större chans till en god placering i tävling. När den högsta farten nåtts - 58 km/tim för killar och 55 km/tim för tjejer - börjar man korta av linan steg för steg. Åkarens hastighet stoppas upp kraftigt när bojen rundas. Sedan sker en acceleration som skulle få de flesta bilar att bli efter. Från båten är det 11,5 meter ut till bojen. Linans maximala längd är 18 meter men som nämnts så kortas den sedan av: 16 m, 14 m, 13 m, 12 m, 11,25 m, 10,75 m. Då gäller det att ha både gummiarmar, starka ben, bra balans och tungan rätt i mun. De bästa åkarna startar med högsta fart och en längd på linan som är kortare än det maximala. För ungdomar är den lägsta farten 34 km/tim, sedan avancerar de sakta uppåt i hastigheterna.

 

TRICK: Trickåkning är ingen fartgren utan här är det utförandet som räknas. Det är dock ingen bedömningsgren som dans, simhopp eller konståkning. Det finns en mängd trick som kan utföras på den lilla breda skidan utan fenor. Alla trick har sin förutbestämda poäng. Det som ska bedömas av domarna är om tricken godkänns eller inte. Den vanligaste orsaken till att trick döms bort är att det saknas ”luft” mellan skidan och vattnen i de trick som utförs när åkaren passerar vågen. Grunden är enkel. En åkare vänder sig om, kallas "180 grader" eller "180". En åkare snurrar runt ett helt varv; "360 grader". En åkare snurrar runt ett och ett halvt varv; "540 grader". En åkare snurrar runt 2 varv; "720 grader" osv. Tricken kan utföras på två skidor för nybörjarna men sedan är den en skida som gäller. Tricken kan utföras rakt bakom båten, samtidigt som åkaren passerar vågen eller när åkaren har satt fast linan i foten, så kallade "toe hold-trick". Tricken kan också av de bästa utföras upp och ner i luften.

HOPP: Hopp är en riktigt fart- och adrenalinfylld gren. Båten kör som högst 57 km/tim, men åkaren kommer ofta upp i mer än det dubbla. För att åkaren skall få upp den farten, måste hon först satsa hårt ifrån "fel" sida av båten för att komma så långt ifrån hoppet som möjligt. Därifrån ska åkaren sedan i sista sekunden kantställa skidorna för att så rakt som möjligt skära vågorna bakom båten och träffa hörnet på hoppet. När åkaren väl kommit så långt upp i luften gäller det att hänga kvar i linan...

Det är vanligt att åkaren ligger snett i luften och ett fall ser oundvikligt ut. För att hoppet ska godkännas måste åkaren fortsätta åka efter landningen. Hur landningen ser ut spelar däremot ingen roll, men åkaren måste åka med, med minst en skida, 100 meter efter hoppet. I världseliten ligger hopplängderna på klart över 60

Uppdaterad: 04 NOV 2015 16:01 Skribent: Jakob Jansson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
VSK Kringlan - Vattenskidor och Wakeboard
Orrspelsvägen 6
15530 Nykvarn

Kontakt:
Tel: 0705600855
E-post: vskkringlan@hotmail....

Se all info